---------------------------

HackLordSniper 

Reverse engineering...                   

Ovdje navedeni inverter je kupljen sasvim slučajno od vlasnika koji ga je kupio ali ga nije koristio duže vrijeme. Pri prvom korištenju inverter se pokvario nakon nekoliko minuta rada, a vlasnik nije mogao naći jamstveni list. Bez ikakve volje za  traženjem nepostojećih Einhell servisa odlučio mi ga je ustupiti za 100 Kn.

Iako nisam bio siguran da li je isti moguće popraviti te nemam potrebu za inverterom s obzirom na moj Varin 1305 vjerovao sam da preostale ispravne komponente unutar istog vrijede traženog iznosa.

Prilikom otvaranja odmah mi upada u oko elektrolit koji je ispao sa tiskane pločice. Nevjerojatno da sami konstruktor nije mislio na osnovna pravila pri dizajniranju prenosivih elektroničkih uređaja. Naime sve elektroničke komponente ovih gabarita nužno je fleksibilno zalijepiti ili mehanički učvrstiti za tiskanu pločicu jer će s vremenom lem od vibracije popucati, a sama komponenta ispasti.

Daljnjim osnovnim pregledom vidi se da su veće komponente ručno lemljene. Sama kompaktnost uređaja je vrlo zavidna. Pitam se da li se netko sjeća vremena kad su aparati za zavarivanje cjenovno bili u klasi današnjeg manjeg automobila, trebala su dva radnika za premještanje istog i trajnost je bila doživotna? Inverteri su doslovno revolucija u tehnici zavarivanja.

Krenimo dalje... Odmah uočavam pločicu s IGBT polumostom, nekoliko zaštitnih dioda i pasivnih komponenti. Naime jasno je vidljivo oštećenje jedne grane polumosta, te odmah shvaćam da popravak nije moguć. Naime nevjerojatno smiješno, ali proizvođač je uzeo IGBT SGP10N60 sa dozvoljenom  strujom kolektora 10.6 A pri Tc 125 °C u T-220 kučištu, odrezao mu gornji dio metalnog izvoda, zalemio ga na tanku film pločicu koju je termalnim ljepilom pričvrstio za aluminijsku pločicu i potom tu pločicu opet termalnim ljepilom pričvrstio za hladnjak.

Uzimajući u obzir rezove na tranzistoru siguran sa da se ne radi o To-263 kučištu već odrezanom TO-220.

Gotovo mi je nejasna sama zamisao ove tvrtke pri konstruiranja ovog uređaja. Iako koriste 3 IGBT-i u paraleli po svakoj grani koji nikako nisu podobni za ovu svrhu, stvorena su 2 termalna mosta koja u potpunosti onemogućuju ikakvo hlađenje tranzistora. Kao zadnje dovoljno je reći da se termalna zaštita isključuje uređaj kad hladnjak dostigne ~180 °C, za postizanje te temperature na samom hladilu (uz navedene konstrukcijske greške) vjerojatno je potrebno ~ 500 °C na kučištu tranzistora :)

S obzirom da su tranzistori u prilikom kvara završili u kratkom spoju u potpunosti su uništili tanku film pločicu, te popravak nije bio moguć. Iako da je popravak bio moguć gotovo sigurno bi isti samo prouzročio gubitak vremena i novca uz ovakve greške unutar uređaja.

Sama elektronika se sastoji od TL3845P PWM kontrolera, L6386 IGBT drivera i LM324N operacijskog pojačala te je inverter rađen prema datasheet-u gore navedenih :)

Također bih naveo nekoliko manjih/većih nedostataka. Naime ovaj inverter ne posjeduje napredne funkcije "hot start, arc force i anti stick" što su neke od glavnih odlika invertera, no s obzirom na cijenu istog ovaj nedostatak i nije tolilko veliki. Sama regulacija struje je izvedena mijenjanjem širine impulsa potenciometrom što je popriično neprecizno. Kvalitetniji proizvođači koriste strujni transformator za mjerenje izlazne struje te operacijska pojačala prema mjerenoj struji i otporu potenciometra podešavaju širinu impulsa. Također sama logika pretvarača koristi kao napajanje običan otpornik sa ulaza od 330 VDC i manji elektrolitski kondezator. Ova vrsta napajanja se ne koristi u krugovima snage zbog mogućih oscilacija na što regairaju vrlo osjetljivi driveri tranzistora. Naime pri takvoj oscilaciji vrlo lako se dogodi da driver prooscilira u MHz području ili baza tranzistora se ne stigne spustiti dok se baza drugog već podigne i dolazi do "propucavanja" ili "shoot-trough" stanja.

Krajnja ideja je bila da se zamijene integrirani krugovi na pločici (nažalost isti su stradali iz razloga što polumost nije galvanski odvojen od same elektronike) i rekonstruira pravilan polumost iz istih IGBT-a, ali u TO-247 kučištu na novoj tiskanoj pločici.

S obzirom da bi taj popravak zahtjevao poprilično vremena i sam trošak izrade bi u konačnosti premašio vrijednost invertera.

Stoga sam odlučio uzeti što vrijedi, ostatak baciti. S obzirom da dobivene komponente mogu slobodno reći da su vrijednosti od  minimalno ~ 400 kn uzimajući u obzir da sam mrežni filter košta otprilike ~ 200 kn. 

Projekti

 

Ovdje se nalazi većina projekata vlastite izrade.

Također ćete naći i ogroman pregled unutrašnjosti komercijalnih uređaja.

Naime iz komercijalnih uređaja se puno može naučiti, a to znanje je vrlo korisno pri izradi vlastitih sklopova i uređaja.

Projekti su kronološki složeni, a stariji projekti su loše tehnički dokumentirani i ponekad bez slika (iz razloga što poneki datiraju u 1998 g.)