---------------------------

HackLordSniper 

Reverse engineering...                   

Rigol DS1052E je fantastičan mali oscilosko i nudi daleko više nego što ćete platiti. Nažalost jedina mana je ventilator, koji proizvodi buku od 60 dBA i uređajem nije moguće normalno raditi i zadržati koncetraciju. Vjerujem da Rigol jednostavno potražio najeftiniji ventilator, s najvećim protokom zraka i ugradio ga u većinu uređaja bez razmatranja buke i potrebe za istima.

S obzirom da sam unutar uređaja vršio mjerenje temperature nekoliko točaka došao sam do zaključka da isti može vrlo lako raditi bez ventilatora. No uzimajući u obzir da se neke komponente bez prisilnog hlađenja postignu temperaturu od 72 °C na kučištu (mogućih 110 °C unutar kučišta) ugradio sam manji kvalitetni i tiši ventilator zbog sigurnosti.

Nakon opsežnih mjerenja optimalno se pokazao sljedeći ventilator:

Revoltec AirGuard

Veličina : 60x60x20mm
Nivo buke: 19.99 dBA
Protok zraka: 12.31 CFM / 20.92 m3/h
Broj okretaja: 2500 RPM
Konektor: 3-Pin Molex
Radni napon: 7 V - 12 V DC
Ulazna struja: 0.08 A
Ležaj: Hysint
Životni vijek: 50.000 hours

Također je i ugrađeno manje hladilo na 7905 regulator smješten između konektora napajanja i elektrolita s lijeve strane.

Za kraj poručio bih da ovaj osciloskop nema instaliran popularni "hack" za podizanje frekvencijskog opsega na 100 MHz.

Vjerujem da svakom poznavaocu principa rada osciloskopa će biti vrlo jasan razlog za gore navedeno. Također potrebno je uzeti u obzir i samu elektroničku konstrukciju spomenutog osciloskopa i njezine mogućnosti.

Projekti

 

Ovdje se nalazi većina projekata vlastite izrade.

Također ćete naći i ogroman pregled unutrašnjosti komercijalnih uređaja.

Naime iz komercijalnih uređaja se puno može naučiti, a to znanje je vrlo korisno pri izradi vlastitih sklopova i uređaja.

Projekti su kronološki složeni, a stariji projekti su loše tehnički dokumentirani i ponekad bez slika (iz razloga što poneki datiraju u 1998 g.)