---------------------------

HackLordSniper 

Reverse engineering...                   

Svi znamo da su vrhunski CTEK punjači vrlo cijenjeni zbog svojih mogućnosti i budimo iskreni te priznajmo da je to i dokazano.

Mnogima za oko zapne vrlo visoka cijena istih, a isto se opravdava mogućnostima, zemljom proizvodnje (Švedska) i kvalitetom. Vrijeme je da provjerimo da li je stvarno tako na jednom od najskupljih modela MULTI XS 25000. Isti model u prodaji stoji paprenih 2200,00 kn!

Prvim otvaranjem samog punjača uočavamo da je kompletnom premazan izolacijskim lakom zbog zaštite od vlage i vibracija, svaki vijak i poveća komponenta su propisno osigurani i lijepljeni. Svi integrirani krugovi su zalijani u epoksid također zbog zaštite od vlage i vibracija.
 
O samoj kvaliteti izrade nije moguće išta loše napisati iz razloga što je ista poprilično dobra, ali nije Švedska! Unutar samog punjača postoji više oznaka na PCB-u "MADE IN CHINA" kao i naljepnica unutar uređaja.

Nećemo zamjeriti ovaj loš marketinški trik, znali smo i prije gdje se proizvodi. Sam dizajn je jednostavan, bazira se na Atmel-u i ponešto dodatnih komponenti smještenih oko prekidačkog napajanja 16 V, 25 A.

Da je u ovaj punjač uloženo nešto više inženjeringa i znanja nego klasičan punjač sa transformatorom i ispravljačkim diodama, neosporivo je.  Punjač vrhunski odrađiva poslove za koje je namijenjen, može biti spojen na akumulator mjesecima i može puniti sve tipove olovnih baterija (navodi proizvođač).

No nažalost istina je da ovaj punjač u najgorem slučaju vrijedi oko četiri puta manje nego što košta!Projekti

 

Ovdje se nalazi većina projekata vlastite izrade.

Također ćete naći i ogroman pregled unutrašnjosti komercijalnih uređaja.

Naime iz komercijalnih uređaja se puno može naučiti, a to znanje je vrlo korisno pri izradi vlastitih sklopova i uređaja.

Projekti su kronološki složeni, a stariji projekti su loše tehnički dokumentirani i ponekad bez slika (iz razloga što poneki datiraju u 1998 g.)