---------------------------

HackLordSniper 

Reverse engineering...                   

Ukoliko posjedujete Fluke199C u veoma kratkom periodu korištenja vjerojatno je da ste otkrili njegovu manu ili tvorničku grešku koja se pojavljuje na velikom broju primjeraka.

Naime kvar se dijagnosticira kao uređaj se ne uključuje, ne puni ili ako se uključi proizvede samo kratak klik releja i ugasi se.

Iako je internet pun problema nisam naišao na otvoreno rješenje istog, osim raznih prijedloga. Naime neki su smatrali da neispravna baterija kratko spaja punjač instrumenta i da zbog toga instrument se isključuje i ne puni bateriju. Poneki su i mijenjali cijelu tipkovnicu smatrajući da zbog neispravnosti iste instrument nije moguće upaliti. Bez obzira što je moj instrument pod jamstvom, a nije mi se dalo čekati nekoliko mjeseci da ga šaljem u Fluke na servis odlučio sam ustanoviti razlog kvara.

Kao što prve tri slike pokazuju potrebno je odviti dva vijka s gornje strane te odignuti žutu navlaku, a potom isto učiniti s donje strane. Potom je potrebno odviti dva vijka u dnu plastičnog kućišta i taj gornji dio odići da bi otkrili gornji PCB i bateriju.

Prvo što sam napravio jest da sam bateriju izvadio i provjerio. Baterija je bila potpuno prazna, no doimala se ispravnom. Nakon nekoliko ciklusa punjenja i pražnjenja vanjskim punjačem postao sam siguran da je baterija u odličnom stanju.

Pokušao sam instrument pokrenuti bez baterije sa spojenim adapterom, ali ništa se nije događalo. Vratio sam napunjenu bateriju i instrument je proradio, a spajanjem punjača baterija se nije punila. Nakon ispitivanja samog vanjskog adaptera utvrdio sam da je i on sam u potpunosti ispravan. Kratkom provjerom stolnim multimetrom i praćenjem test pointova is servisnog manuala utvrdio sam da bez baterije nije prisutan napon na ijednom test pointu. Kako sam se približio samom ulazu utvrdio sam da je cijeli kvar u iglici konektora na osciloskopu! Naime isti konektor nije pretjerano kvalitetan te mu je pukla unutarnja iglica na spoju sa vanjskim kontaktom. Potraga za identičnim konektorom je nažalost nemoguća, te sam odlučio popraviti stari.

Pincetom lagano gurnuti iglicu prema unutra s vanjske strane do samog vodiča koji vodi na PCB. Zalemiti, gurnuti prema unutra (iako će iglica biti nešto kraća s unutarnje strane to ne predstavlja nikakav problem) i sastaviti instrument.

Čestitam, vaš Fluke 19XX je upravo popravljen!
Nažalost gornje riješavanje problema nije trajalo dugo s obzirom da lemno mjesto ne posjeduje fleksibilnost.

S obzirom na navedeno cijeli konektor je izvađen, repariran i zaliljepljen pod mikroskopom.S obzirom da sam morao rastaviti cijeli osciloskop da bi mogao odlemiti konektor poklanjam Vam malo porno slika za geekove :)


Projekti

 

Ovdje se nalazi većina projekata vlastite izrade.

Također ćete naći i ogroman pregled unutrašnjosti komercijalnih uređaja.

Naime iz komercijalnih uređaja se puno može naučiti, a to znanje je vrlo korisno pri izradi vlastitih sklopova i uređaja.

Projekti su kronološki složeni, a stariji projekti su loše tehnički dokumentirani i ponekad bez slika (iz razloga što poneki datiraju u 1998 g.)