---------------------------

HackLordSniper 

Reverse engineering...                   

Labaratorijska napajanja izlaznog napona većeg od 65 VDC poprilično su teško dobavljiva, ali unatoč svem navedenom često su i potrebna.

Ovdje opisano napajanje mi je vrlo korisno te sam ga odlučio podijeliti sa ostalim kolegama.

S obzirom da mi za neka testiranja nisu potrebne velike struje odlučio sam u samogradnji napraviti  labaratorijsko napajanje sa sljedećim karakteristikama:

1. Fino podešavanja napona 0-300 VDC
2. Zaštita od kratkog spoja
3. Jednostavna izrada

Nakon sat vremena provedenih pred blokom razvio sam jednostavan sklop koji je zadovoljio sve gore navedene kriterije, a već malo kasnije stroj je izrađivao PCB.

Valja napomenuti da sam sve komponente koristio reciklirane i svakom elektroničaru neće biti problem napraviti isto napajanje od komponenti koje već ima.

Izlazni napon je podesiv u granicama 0-330 VDC u koracima od 0.1 VDC, a izlazna struja je ograničena na 100 mA.

Iako ovaj sklop može raditi iz mreže ni u kojem slučaju nemojte isto pokušavati. Obavezno je korištenje izolacijskog transformatora ili ako ga nemate dva manja transformetora (primjerice 220 VAC-12VDC) spojena niskonaponskim izvodima.

Nepoštivanje gore navedene napomene može izazvati požar kao i smrt, sve ovdje navedeno radite na vlastitu odgovornost!


Eagle shemu možete skinuti ovdje, Eagle PCB možete skinuti ovdje, a PCB PROJECT ako koristite Franklin Industries ili Collinbus CNC možete  skinuti ovdje.

Obavezno preporučam ugradnju sklopa u kučište (uzemljeno) kao i oprezan rad zbog visokog napona!Projekti

 

Ovdje se nalazi većina projekata vlastite izrade.

Također ćete naći i ogroman pregled unutrašnjosti komercijalnih uređaja.

Naime iz komercijalnih uređaja se puno može naučiti, a to znanje je vrlo korisno pri izradi vlastitih sklopova i uređaja.

Projekti su kronološki složeni, a stariji projekti su loše tehnički dokumentirani i ponekad bez slika (iz razloga što poneki datiraju u 1998 g.)