---------------------------

HackLordSniper 

Reverse engineering...                   

Električni odvijač je vrlo praktičan alat za elektroničare prilikom rastavljanja i ststavljanja raznih sklopova i uređaja.

U dućanim većinom se nalaze električni odvijači predviđeni za druge struke i iz tog razloga su teže iskoristivi pri elektronici.

Električni odvijači za elektroniku su vrlo skupi i u prosječna cijena iznosi 500  €. Ukoliko dodamo opcije poput električnog kvačila, "push to start" i još nekoliko opcija cijena će se višestruko povećati. Iz tog razloga nisu vrlo učestali osim na brzim proizvodnim linijama gdje radnici manualno zavrtaju vijke.

Ovdje prikazani Proxxon je vrlo jednostavan i kvalitetan, a dovoljno povoljan da si ga može svatko priuštiti.

Iako nema skupe i napredne opcija ima jedan vrlo zanimljiv detalj, a to je klasična stezna glava koja Vam dozvoljava korištenje svih bitova do 9 mm. Naime bitovi sa profesionalne električne odvijače su specifični za svakog proizvođača i prisiljeni ste kupovati skupe bitove od istih.

Iako je napajanje najeftinije od dostupnih modela vrlo je jenostavno ga preurediti u skuplji model sa regulacijom brzine s obzirom da na pločici nedostaje nekoliko kompoenata. 

Ukoliko planirate koristiti i druge alate od Proxxon-a onda će Vam ta nadogradnja koristiti dok za električni odvijač nema potrebe za regulacijom brzine.

Jedina nadogradnja koju sam napravio je dodatak nekoliko elektrolitskih kondezatora i 0 Ω otpornika kako bi se iskoristili postojeći vodovi za komponente. Istim je napajanje stabilnije i ukoliko imate potrebu neki vijak zavrnuti većom snagom to Vam neće predstavljati nikakav problem. Također navedenom modifikacijom postignuta je nešto veća brzina od standardne što skraćuje vrijeme rada s alatom. 

Projekti

 

Ovdje se nalazi većina projekata vlastite izrade.

Također ćete naći i ogroman pregled unutrašnjosti komercijalnih uređaja.

Naime iz komercijalnih uređaja se puno može naučiti, a to znanje je vrlo korisno pri izradi vlastitih sklopova i uređaja.

Projekti su kronološki složeni, a stariji projekti su loše tehnički dokumentirani i ponekad bez slika (iz razloga što poneki datiraju u 1998 g.)