---------------------------

HackLordSniper 

Reverse engineering...                   

U trgovačkom centru mi je za oko zapala halogena stolna svjetiljka na akciji i to po cijeni da sam transformator unutar iste ima veću vrijednost cijene svjetiljke.

Iako sam znao da halogena žarulja od 20 W neće davati spektakularne rezultate u ravjeti vjorovao sam da ću istu lako preraditi i ugraditi LED snage 3 W.

LED emiter se već nalazio na hladnjaku te sam termalnim epoksidom isti učvrstio unutar originalnog reflektora. Iako više nikad neće biti moguće LED emiter izvaditi zbog velike čvrstoće epoksida to ne predstavlja problem s obzirom da će emiter imati duži životni vijek od same svjetiljke.

Sam reflektor se napravljen od metala te isti postaje dodatan hladnjak što će svakako biti dovoljno za ovako malu snagu LED emitera.

Dvije nožice sam zelemio direktno na emiter i iste sam utaknuo u postojeći konektor za halogenu žarulju.

S obzirom da halogene žarulje mogu biti upogonjene izmjeničnom ili istosmjernom strujom proizvođač nije ukomponirao nikakvo ispravljanje nakon transformatora iz razloga što isto nije potrebno.

S obzirom na navedeno sa zadnje strane reflektora za prekinuo vodiče koji idu sa grla te dodao punovalni ispravljač, kondezator i otpornik za ograničenje struje, a nakon toga sam zalemio originalne vodiče na novi sklop. S obzirom da sam na jednom mjestu smatrao da je razmak premali isto sam premazao tekućom izolirajućom smjesom.

Nakon sastavljanja ne može se niti primjetiti ikakva modifikacija osim daleko bolje rasvjete što je jasno vidljivo na drugoj slici u prvom redu dok prva slika prikazuje rad prije modifikacije.

Projekti

 

Ovdje se nalazi većina projekata vlastite izrade.

Također ćete naći i ogroman pregled unutrašnjosti komercijalnih uređaja.

Naime iz komercijalnih uređaja se puno može naučiti, a to znanje je vrlo korisno pri izradi vlastitih sklopova i uređaja.

Projekti su kronološki složeni, a stariji projekti su loše tehnički dokumentirani i ponekad bez slika (iz razloga što poneki datiraju u 1998 g.)