---------------------------

HackLordSniper 

Reverse engineering...                   

Mini water cooler je zanimljiva ideja malog i povoljnog aparata za rashlađivanje vode iz običnih PET boca. Iako dobra ideja sasvim je loše provedena u djelo jednog vrlo nesigurnog proizvoda.

Naravno to ne zanima jedan strani trgovački lanac koji ga je uvezao, bitno je da su ostvarili višestruku dobit.

Aparat sam dobio jer nije radio, jer nije odgovarala nijedna boca i jer je kupac u potrazi za odgovarajućom bocom prokoračio rok vraćanja proizvoda.

Odmah nakon otvaranja pojavljuju se zanimljivi detalji, naime spoj mrežnih vodiča osiguran je malom vrećicom i plastičnom vezicom. S obzirom da se radi o aparatu koji je poprilično nekvalitetno napravljen i voda pomalo kapa na većini spojeva to je vrlo loše zamišljeno osiguranje mrežnih vodiča

No prava zanimljivost tek slijedi, naime iza plastične ploče nalazi se SMPS, poptuno otvoren i izložen vlagi.

S obzirom da je isti bio neispravan odlučio sam napraviti svoju verziju kontrole TEC-a i napajati hladnjak vanjskim adapterom (cijela rashladna jedinica radi na 12 VDC).

Iako sam imao malo problema sa histerezom ubrzo sam dovršio funkcionalni sklop i preselio ga u uređaj. Nakon raznih prilagodbi postavljanja boce konačno je potekla prva voda iz aparata i to pomalo crvenkasta i čudnog mirisa.

Nakon nekoliko ispiranja Izosan®-om miris ni boja se nisu nestajali te sam odlučio rastaviti rashaldnu jedinicu. TEC je bio pričvršćen za komad korodiranog čelika i oko tog čelika je stavljena plastična rashladna posuda. Nakon mnogo truda jedino što sam mogao je aparat baciti.

Bravo Interšpar, gore od ovog nije moglo :)

Projekti

 

Ovdje se nalazi većina projekata vlastite izrade.

Također ćete naći i ogroman pregled unutrašnjosti komercijalnih uređaja.

Naime iz komercijalnih uređaja se puno može naučiti, a to znanje je vrlo korisno pri izradi vlastitih sklopova i uređaja.

Projekti su kronološki složeni, a stariji projekti su loše tehnički dokumentirani i ponekad bez slika (iz razloga što poneki datiraju u 1998 g.)