---------------------------

HackLordSniper 

Reverse engineering...                   

Quantum Machines - Avantura bez kraja (slobodni prijevod autora)

Dakle odlučio sam se za kupovinu malog tokarskog stroja i nakon pregledavanja raznolike ponude odlučio sam se za Optimum Machines Germany, zastupan po Plankos d.o.o., Zagreb.

Isti imaju strojeve u dvije varijante i to Quantum kao jeftinija hobi varijanta i Optimum kao skuplja i kvalitetnija profi varijanta.

Neka Vas ne zavara riječ "Germany" jer strojevi dolaze direktno iz Kine i nemaju ikakve veze sa poznatom Njemačkom kvalitetom.
Naravno treba iskreno reći da strojevi nisu loši, ali ima dosta mana sa kojima se treba izboriti što i nije toliko loše s obzirom su strojevi cjenovno povoljni. Potrebno je i napomenuti da Quantum dolazi kvalitetniji ipak za jedan nivo od Ferm, Einhell i ostalih strojeva dostupnih u trgovačkim centrima. Naravno postoji i Optimum serija istog proizvođača koja je daleko naprednija, kvalitetnija i skuplja.

Odmah nakon otpakiranja stroja i kratkog testiranja osnovnih funkcija primjećujem da je navojno vreteno zaglavljeno na automatskom posmaku i nemože se prebaciti. Pola sata kasnije nailazim na polomljeni elastični zatik u sklopki za automataski posmak. Također dio sa slike u koji ulazi kraj vretena kod automatkog posmaka je loše obrađen i nemože se rotirati unutar svog kučišta. Nakon kvalitetnog poliranja, podmazivanja i vraćanja i stavljanja novog zatika (2x6mm) navojno vreteno je bilo odblokirano.Stroj sastavljen i testiran:S obzirom na slabo osvjetljenje pričvrščujem mu halogenu svjetiljku 50 W:Inače stroj se nalazi u mojoj garaži koja je služila svrhu mehaničke radionice (ne zadugo):Prve strugotine:Kao i izrada dijela alata za centriranje noža:Potom izrada dva čekića od mesinga od raznih otpadaka:Prilikom prve izdrade primjećujem da navojnom vretenu
nedostaje zaštita od strugotina:Zaštitu sam napravio od plastike:Nakon mnogo strugotina strojem više nije moguće raditi već se isti mora očistiti kako bi se izbjegla oštečenja i/ili ozljede:Nakon čiščenja i podmazivanja ponovo izgleda lijepo:S obzirom da u garaži zbog nekontolirane klime dolazi do brze korozije metalnih predmeta, glodavaca, prašine i raznih drugih nepogodnosti stroj sam odlučio prenjeti u radnu sobu kao i kompletan mehanički dio garaže. Stolu nedostaje ploča jer je u procesu izrada metalne zaštite od strugotina za tokarski stroj i stupnu bušilicu:Nakon nabavke stezne glave sa 4 čeljusti pojavio se problem kod skidanja postojeće. Nakon gotovo 6 sati muke uspio sam skinuti steznu glavu uz užasan prizor, istu su uprešali na stroj bez uklanjanja strugotina od obrade prihvata:Stezna glava se poprilično oštetlila kod uklanjanja na vanjskom stražnjem rubu:Stezna glava nakon blagog poliranja i popravka vanjskog stražnjeg ruba:Ploča na koju nasjeda stezna glava nakon poliranja:
Dijelovi stezne glave, očišćeni, podmazani i spremni za ugradnju:S obzirom da zupčanici koji rotiraju pužni prijenos steznih čeljusti imaju popriličan pomak pregledom utvrđujem da na vrhu imaju zanimljivu upuštenu rupu:Odmah mi je sinula ideja i nakon malo mjerenja utvrđujem da bi čelični ležaj promjera 3 mm u udubljenju eliminirao neželjeni pomak:Također sam stavio manju gumenu zaštitu koja onemogućava izbacivanje ulja kroz mali prorez između metalne poleđine i sigurnosne zaštite čeljusti:Naravno s obzirom da je stroj bio rastavljen zavirio sam i u samu elektroniku. S obzirom da su mehanički uklonjeni natpisi sa integriranih krugova i željom da se stroj ubrzo popravi nisam u ovom trenutku istraživao detalje iste:Zanimljiv detalj stroja, boja nanesena na korodirani metal bez ikakvog čišćenja ili zaštite. Metal je počeo korodirati već u trenutku kada je stroj zapakiran  u tvornici:Stigla mi je i stezna glava za svrdla sa pripadajućim trnom MK1 i ključ za istu, naravno u potpunosti zaglavljena korozijom da se nije mogla koristiti:


 
Stoga sam ju rastavio, ispolirao i očistio u ultrazvučnoj kadici:Također sam ispolirao zadnji rub stezne glave s obzirom da je bio poprilično oštar vrlo vjerojatno odrezan ručnom pilom :)I nakon toga slijedi vraćanje stezne glave u pripadajuču čahuru vrlo jednostavnom metodom:Iako zanimljiv stroj prodao sam ga nakon samo nekoliko dana korištenja. Iako je nakon manjih popravaka i dorada postao sasavim solidan stroj nedostajale su mi određene kvalitete ozbiljnijeg stroja. Najveći nedostatak je nemogućnost montiranje brzo izmjenjivih držaća noževa kao i zupčaste letve za brzi ručni posmak. Naime za povrat na početak materijala koristi se ručica na navojnom vretenu, svaki okret pomakne nož za 1 mm. Kod  tokarenja materijala dužine 10 cm moramo ručicu okrenuti 100 puta za povratak na početak. Ukoliko obrađujemo materijal većeg početnog promjera u desetak prolaza sveukupno moramo okrenuti ručicu preko 1000 puta.

Također je i nedostatak mali konus na konjiću (MK1) iz razloga što većina dostupnih alata i dodataka počinje se MK2 konusom.

Stoga sam se odlučio sa kupovinu malo većeg stroja ponovo istog proizvođača, ali kvalitetnije linije "Optimum".

Projekti

 

Ovdje se nalazi većina projekata vlastite izrade.

Također ćete naći i ogroman pregled unutrašnjosti komercijalnih uređaja.

Naime iz komercijalnih uređaja se puno može naučiti, a to znanje je vrlo korisno pri izradi vlastitih sklopova i uređaja.

Projekti su kronološki složeni, a stariji projekti su loše tehnički dokumentirani i ponekad bez slika (iz razloga što poneki datiraju u 1998 g.)