---------------------------

HackLordSniper 

Reverse engineering...                   

Nakon prodaje malog tokarskog stroja odlučio sam se za kupovinu nešto većeg i kvalitetnijeg stroja. Mali stroj je imao popriličan broj nedostataka, poprilično nekvalitetnu izradu i problem što je bio malen :)

Odlučio sam se za Optimum D180X300 Vario iz razloga što ima sve odlike kvalitetnog stroja, cjenovno je povoljan i nedostatka šireg izbora na našem tržištu.

Iako je Optimum na višem nivou od Quantuma ipak je to povoljan stroj iz daleke nam Kine na kojemu treba poprilično poraditi prije upotrebe.

Stroj dolazi lijepo zapakiran u drvenom sanduku:Stroj u ovom trenutku nije spreman za korištenje iz razloga što je premazan antikorozivnim sredstvom koje je potrebno ukloniti. Netko kome nije stalo do stroja će isti početi koristiti odmah nakon uklanjanja antikorozivnog sredstva, ja nisam jedan od tih...

Stroj je doslovno rastavljen do te mjere da je od istog ostala samo klupa. Promijenjeni su svi vijci (tvornički svi vijci su imaju utor izglodan van centra i bilokakvo dotezanje će uništiti mekani vijak koji sigurno ne zaslužuje 8.8 oznaku).Svi dijelovi su isprani alkoholom zbog uklanjanja antikorozivnog sredstva (koristim alkohol jer se moj stroj nalazi unutar kuće i bilokakva druga kemijska sredstva su vrlo opasna po zdravlje. Nakon ispiranja svi dijelovu su prani u ultrazvučnoj kupci na 80 °C, 90 minuta. Na samim dijelovima je od proizvodnje preostala hrpa pijeska i strugotina što bi u kratkom vremenu dovelo do oštećenja vitalnih dijelova stroja bitnih za preciznost.

Primjer pijeska i metalnih strugotina:Nakon ispiranja svi dijelovi su osušeni i impregnirani Ballistol uljem koje koristim opet iz razloga što ima ugodan miris, odlična antikorozivna svojstva i ne sadrži kancerogene supstance.

Kao što sam naveo gotovo svi vijci su bili korodirani, bez pločica i uvrnuti samo snagom prstiju.Svi vijci su promijenjeni i stavljene odgovarajuće pločice. Slika prikazuje i osovinu stezne čeljusti koja je premazana antikorozivnom masti (tvornički je bila suha).Držač zupčanika za posmak je bio vrlo loš izljev, debljina materijala izvan utora za nosače zupčanika je bila manja od 1 mm. Odmah je stari nosač završio van stroja i napravljen je novi:Najgori dio raznih popravaka je bio što se 99 % dijelova moglo izraditi na tokarskom stroju (koji sam imao rastavljen) pa je za svaku modifikaciju bilo potrebno tražiti kolegu za pomoć kako bi se napravili zamjenski dijelovi. Nosač zupčanika je jedini dio koji je kolega morao raditi na glodalici.

Prilažem nekoliko slika motora i elektronike koju nisam vadio van jer sam već klupu vijcima pričvrstio za stol :)Nakon nekoliko dana (i noći) rastavljanja, prilagođavanja, strojne obrade, izrade dijelova, čišćenja, podmazivanja prilažem sliku prvih strugotina:Prvo sam izradio alat za centriranje nareznice kod rezanja navoja sa ležajem:Potom nosač za polugu učvrščivanja brzoizmjenjivih prihvata za noževe (stroj standardno dolazi sa rotirajućom kockom).Stroj sastavljen te je na slici vidljiva privremena modifikacija štita za strugotine od polikarbonata:Stroj u "kadici" sa stupnom bušilicom .Kadica također služi za "prljave" mehaničke radove (podmazivanje i sl.). Stol na kojem se nalazi je Kupper što je ujedno jedna od rijetkih marki dostupnih kod nas koja udovoljava traženim zahtjevima:U vrijeme sastavljanje stroja kolega mi je izradio jedan vrlo bitan dodatak za stroj (trebam li uopće napomenuti da kolegi umjesto krvi kola strugotina i motorno ulje):Ovdje nije dokumentiran popriličan broj dijelova i radova koji su izvršeni na stroju. Jednostavno iz želje da stroj bude dovršen u najkraćem mogućem roku i više od desetak odlazaka kolegi tokaru na izradu dijelova nisam stigao sve radove dokumentirati.

Vjerojatno se sad čitatelj pita da li je to sve bilo isplativo? Brojne modifikacije na stroju i izrada dijelova koji su bili nekvalitetno izrađeni je oduzela poprilično vremena i gotovo stotinjak radnih sati modifikacija, demontaže, montaže i testiranja.

Nakon svega navedenog dobio sam solidan stroj i zadovoljan sam omjerom uloženo/dobiveno iako bi to uvijek moglo biti bolje.

Ukoliko bi netko kupovao tokarski stroj koji će raditi kao Švicarski sat direktno iz kutije morao bi uložiti minimalno desetak puta više novaca u kupovinu stroja. S obzirom da sam po prirodi perfekcionista neki drugi kupac nebi imao potrebu uraditi na stroju sve što sam ja uradio. Najbitnije od svega je iz stroja ukloniti sav zaostali pijesak i strugotine.

Nažalost nakon više popravaka stroja vršenih nakon pisanja prvog osvrta moram napomenuti da klupa, konjić, support i gotovo svi lijevani dijelovi imaju vrlo velike mane što je skriveno kitom i bojom. S obzirom na navedeno ipak nikome nebih preporučio kupovinu Optimum-a.

Iz razgovora sa nekim prijateljima u Njemačkoj isti su imali jednaka iskutva, a mnogi pretpostavljaju da Optimum uvozi strojeve koji nisu zadovoljili kontrole kvalitete i sastavljeni su više-manje od neuspjelih djelova u ljevanju i obradi. Tako je Optimum i poznat po kvalitetnijim glodalicama, i osrednjim tokarskim strojevima.

12.08.2012

Odlučio sam se na sve osi stroja ugraditi digitalno očitanje iz razloga što je rad sa istim poprilično brz i precizan. S obzirom da nisam planirao prerađivati cijeli stroj kako bi kvalitetno ugradio neku skuplju varijantu odlučio sam se na iGaging mjerne letve sa vanjskim LCD-om.

Prva je ugrađena na konjić stroja, a s obzirom da nije dovoljno pinole bilo izvan konjića kolega je konjič skratio glodanjem za 6.4 mm kako bi dobili čisti prihvat 10 mm. Također je i napravio prsten pinolu na koji će se pričvrstiti mjerna letva.Prvo sam izbušio rupe za senzor mjerne letve i kao što to biva uvijek kod osjetljivijih radova svrdlo je puklo u posljednjoj rupi (gore, lijevo).Nakon dugotrajnog uklanjanja svrdla slijedi urezivanje navoja:Dok sam pridržavao konjić primjetio sam da je popriličan dio otpao s istoga. Nakon čiščenja mjesta shvaćam da su veliku manu u ljevanju samo zapunili kitom. Cijeli konjić sam površinski obradio i shvatio da na samom konjiću ima više kita za metal nego metala, sramota!S obzirom na navedeno iz suprotne strane sam upustio vijak koji pridržava ručicu za fiksiranje konjića.Ovako izgleda ugrađena letva:Za display sam napravio postolje koje dolazi na postojeći magnet LCD-a. Uskoro slijedi ugradnja mjernih letvi na ostale osi.S obzirom da nisam bio previše zadovoljan digitalnim očitanjem na pinoli konjića isto sam preuredio. Naime pinolu od rotacije spriječava kanal na donjoj strani i vijak koji ulazi u tal kanal. S obzirom da je nemoguće u potpunosti eliminirati kratki trzaj pinole kod rada prijašnji nosač je savijao mjernu letvu. Za rješavanje problema trebalo je dozvoliti nosaču hod oko rotacije pinole te sam to riješio tokarenjem kanala oko pinole i nosačem koji sa kugličnim ležajom nasjeda u taj prsten.Sljedeća letva je poprilično jednostavno ugrađena sa izradom nosača od lima i učvrščivanjem krajeva letve u klupu.Kolega je napravio nove nosače display-a:Ovaj ležaj će služiti kao klizna površina kraja letve za vertikalni hod:Prlikom rezanja tvrđeg čelika karbidna pločica se ukopala u materijal i stroj je zastao te sam brzo pritisnuo sklopku za brzo isključivanje. Sklopka se raspala, a stroj nastavio raditi.

Srećom nije se radilo o mogućoj nezgodi tj., mogućnosti da stroj uhvati prste ili odjeću. Neispravnost i nekvaliteta jednog od najvažnijih sigurnosnih dijelova je sramotna. Ista je odmah zamijenjena kvalitetnom sklopkom.Nakon čišćenja stroja i podmazivanja ponovo mi se dogodio najčešći problem, nekvalitetne mazalice! S obirom da je ovo mana svim Kineskim strojevima odlučio sam napraviti nove.

Kao prvo sam sve mazalice izbio i narezao M8 navoj u postojećim rupama kako bi mogao sastaviti stroj i raditi na njemu.Potom sam napravio mazalice koje se sigurno neće raspasti s obzirom da nisu sastavljene sa konusnom oprugom koja drži cijelu mazalicu na okupu. Nakon utiskivanja završetka isti je zalemljen i obrađen na tokarskom stroju:Za vertikalni hod i navojno vreteno sam napravio uljne čašice:Iako mi je mesing naljepši materijal isto tako je i najgori za čišćenje stroja nakon obrade koji izgleda ovako:I nakon nekoliko sati čišćenja izgleda ponovo kao nov, skoro :)Zadnja mjerna letva za vertikalni hod još nije ugrađena, ali bit će uskoro. S obzirom na nedostatak vremena i česte mane stroja više sam bio posvećen poboljšanju istog. Kako je stigla i glodalica tokarski stroj je bio zanemaren za vrijeme dekonzervacije iste.

U međuvremenu stroj je prodan i krenuo sam u nabavu većeg, po treći put.


 

Projekti

 

Ovdje se nalazi većina projekata vlastite izrade.

Također ćete naći i ogroman pregled unutrašnjosti komercijalnih uređaja.

Naime iz komercijalnih uređaja se puno može naučiti, a to znanje je vrlo korisno pri izradi vlastitih sklopova i uređaja.

Projekti su kronološki složeni, a stariji projekti su loše tehnički dokumentirani i ponekad bez slika (iz razloga što poneki datiraju u 1998 g.)