---------------------------

HackLordSniper 

Reverse engineering...                   

Trajalo je otprilike 4 mjeseca da glodalica stigne iz daleke luke iz Kine, a otprilike toliko će trajati da se dovede u "red".

Jedan od većih problema je korozija za čije je uklanjanje trebalo nekoliko dana. Proizvođač je zaboravio nanjeti antikorozivno sredstvo na nezaštičene površine, a stroj je putovao 45 dana na brodu.

Nadalje da ne govorimo o iznimnoj količini nedostajućih vijaka, presiljenih i potrganih navoja, nedotegnutih ključnih vijaka, ogromnoj količini ostataka prašine i špene od obrade u ključnim dijelovima, boji nanesenoj na masne površine, propuštanju ulja...

Gotovo je nezamislivo koliko mehaničkih defekata ima stroj, ali najveći se manifestirao odmah po prvom isprobavanju. Naime nakon samo nekoliko sekundi rada kontroler za brushless motor je pregorio, a proizvođač ne daje jamstvo na te strojeve.

Za novi kontroler traže 380 $ + poštarina + carina + PDV što je nezamisliv trošak nakon kupovine novog stroja.

U ovome trenutku pokušavam isti popraviti što mi nimalo ne olakšava činjenica da se pola kontrolera sastoji od programabilnih integriranih krugova (ja sam staromodan i držim se analogne elektronike), a druga polovica (razni specijalni IGBT driveri) su discontinued i obsolete već dugi niz godina. Sama nabava dijelova koji se koriste se svodi na traženje po ebay-u polovnih, izvađenih iz neke opreme i upitne ispravnosti. Nešto malo novih dijelova (NOS - new old stock) se prodaje po cijeni od stotinjak dolara po komadu.

Trenutno su bitniji dijelovi naručeni (polovni naravno) i čekam njihov dolazak. Također u ovome trenutku sve ožićenje mijenjam i izoliram s obzirom da su u nekom trenutku promjenili dizajn (prešli sa standardnog istosmjernog motora na brushless) i prilikom guranja nove elektronike u premalu kutiju izrezali gotovo sve vodiče sa hladnjakom. 

Projekti

 

Ovdje se nalazi većina projekata vlastite izrade.

Također ćete naći i ogroman pregled unutrašnjosti komercijalnih uređaja.

Naime iz komercijalnih uređaja se puno može naučiti, a to znanje je vrlo korisno pri izradi vlastitih sklopova i uređaja.

Projekti su kronološki složeni, a stariji projekti su loše tehnički dokumentirani i ponekad bez slika (iz razloga što poneki datiraju u 1998 g.)