---------------------------

HackLordSniper 

Reverse engineering...                   

Blakno ZD-917   

S obzirom da imam dosta potrebe odlemljivati razne komponente a sama ručna pumpica je vrlo naporna odlučio sam nabaviti stanicu za odlemljivanje.

Konkretno ZhongDi nije loš i odlučio sam se na kupovinu istog. I to ZD-917 kao lemilica i stanica za odlemljivanja za pomoćni radni stol i ZD-915 kao stanica za odlemljivanje u paru sa Hakko FX888.

Nakon kratke diskusije za ZhongDi prodajom slučajno u međuvremenu utvrđujem da u ElMatisu imaju iste lemilice povoljnije nego direktno u ZhongDi tvornici u Kini. S obzirom da sam mislio da su kupili velike količine i dobili poveće popuste naručujem ZD-917 dok ZD-915 nisu imali na lageru. Iako mi je u tome trenutku bilo malo žao što nisam uzeo nove poboljšane modele i to ZD-985 i ZD-987 direktno od Zhong-Dia uzeo sam ove starije iz razloga što su bile odmah dostupne u HR i po manjoj cijeni.

Odmah primjećujem da se lemilica zova Blanko te sam pomislio da se radi o nekoj robnoj marki ElMatisa. No otvaranjem kutije primjećujem da već samo plastično kučište je pogrešno napravljeno na mnogo mjesta, ispucalo i odmah shvaćam da je ovo krivotvorina i to vrlo, vrlo loša (takvu istu sam mogao kupiti u 1/4 cijene ElMatisa drugdje).

S obzirom da je bila subota i nisam je mogao vratiti do pondjeljka odlučio sam ipak pregledati o čemu se radi.

Stanica se nalazila u kutiji neadekvatno zaštićena i nejasno mi je kako je preživjela jednodnevno putovanje putem pošte.

No već podizanjem stanice iz kutije primjećujem razne zvukove otpalih komponenti iznutra.

U kutiji se dobije većinom kao i u originalu i to ZD917 stanicu, lemilicu za odlemljivanje, pribor za čišćenje, rezervni filteri, nastavci za pištolj, stalak za lemilicu koji se spaja na kučište stanice. Možda ćete primjetiti i rezervne nastavke za lemilicu, ali to nije standardni sadržaj već zasebno naručeno.

Plastika je ispucala, krhka i u vrlo lošem stanju kao i većina pribora. Samo korištenje je jednostavno, crveni prekidač je mrežni, dok prvi žuti uključuje lemilicu te drugi uključuje stanicu za odlemljivanje. Prekidač na lemilici za odlemljivanje uključuje vakum pumpu zbog čije nekvalitete morate imati
zaštitu za sluh. I sam zvuk vakum pumpe odaje da životni vijek iste nije veći od par sati.

Sa stražnje strane se nalazi mrežni konektor, osigurač i otvor za ventilator koji izbacuje vrući zrak iz stanice. No isti radi samo kad se uključi stanica za odljemljivanje i unatoč istom stanica se vrlo brzo pregrije i visoka je vjerojatnost od zapaljenja stanice u dužem radu.

Lemilica za odljemljivanje je toliko loše napravljena da se doslovno raspada samo ako ju pogledate, a kamoli koristite. Vađenje cijevi koja zadržava tinol je moguće jedino ako rastrgate lemilicu s obzirom da zbog lošeg kalupa dijelovi ne nasjedaju pravilno.

Klasična lemilica daje uredan dojam osim kabla koji je prekrut za normalno korištenje.

S obzirom da ovako loše proizvode prvo rastavim prije uključivanja iz razloga što isti nisu sigurni za uporabu tako sam učinio i ovog puta. Rastavljanje nije bilo nimalo lako s obzirom da su matice učvrstili vrućom plastikom koja je ispucala. Morao sam silom podići poklopac i potom dohvatiti matice da bi mogao odviti
vijke poklopca.

Slika unutrašnjosti je jasna. Dva transformatora koji se u radu toliko pregrijavaju da im se počinje taliti lak na namotima. Sva logika se nalazi s prednje strane, a ostatak elektronike se stražnje. Vakumska pumpa je vrlo loše izvedena, preglasna i očito da neće raditi dugo.

Radnici koji su sastavljali ovu lemilicu su sve zapunili vrućom plastikom i učvrstili konektore na hladnjake sa vrućom plastikom. Hladnjaci na koje su ih učvrstili griju se i preko 100 °C. No i s obzirom da to vrlo loši konektori jednostavno ispadaju sa pločice. Na slici se vidi i količina vruće plastike koja je ispala iz stanice pri otvaranju.

Za ventilator koristili su neodgovorajuće vijke premlaog promjera i iste stegnuli tolikom silom da je plastika ventilatora ispucala.

Prvi pokušaj korištenja nije bio sjajan s obzirom da je stanica pokazivala temperaturu od 25 °C i grijači nisu radili. Nakon nekoliko minuta ponovnog namještanja konektora ista je proradila. Pokušao sam odlemljivati što u konačnici nije niti ispalo loše ali je nedostatak usisne snage i preslabog grijača brzo došao do izražaja na većim lemnim mjestima. Specificirana usisna snaga je 600 mmHg, a izmjerena 350 mmHg

Sav tinol se uhvatio u oprugi za zaustavljanje i nije ga bilo moguće ukloniti bez zagrijavanja. Velika prednost je kod ovakve stanice što nemate sitne komadiće tinola posvuda kao kod ručne pumpice.

S obzirom da je ovo krivotvorina vrlo loše izrade vratio sam ju na kupljeno mjesto, a oni su ju vratili u izlog bez interesa što se radi o krivotvorini (već su to znali).

S obzirom na navedeno naručio sam stanicu ZD-985 i ZD-987 direkto iz Kine od ZhongDi-a te ću kada stigne usporediti rezulate. 

Projekti

 

Ovdje se nalazi većina projekata vlastite izrade.

Također ćete naći i ogroman pregled unutrašnjosti komercijalnih uređaja.

Naime iz komercijalnih uređaja se puno može naučiti, a to znanje je vrlo korisno pri izradi vlastitih sklopova i uređaja.

Projekti su kronološki složeni, a stariji projekti su loše tehnički dokumentirani i ponekad bez slika (iz razloga što poneki datiraju u 1998 g.)