---------------------------

HackLordSniper 

Reverse engineering...                   

Tokarski stroj Weiss CD6241X1000

Potraga za većim tokarskim strojem se poprilično odužila zbog nekoliko sitnih problema. Prvi problem kod nabave većeg tokarskog stroja je što su svi isključivo trofazni (imam samo monofazni pristup), nitko ih ne radi sa varijabilnim okretajima, dimenzije ne prolaze kroz sobna vrata i nijedan proizvođač se ne želi gnjaviti sa zahtjevima za izradu jednog primjerka stroja po narudžbi.

Ponovo sam se vratio starom znancu Weiss-u i sa njima dogovorio izradu stroja po narudžbi. Zahtjevi su bili poprilično veliki te im je ipak trebalo vremena da sve prilagode i izrade prema potrebi.

Ukratko dio zahtjeva je bio monofazni tokarski stroj sa trofaznim motorom snage do 3 kW, frekventim pretvaračem, elektronskom kočnicom, variajabilnim okretajima, cijelom "getribom" kako bi se nadomjestio nedostatak snage manjeg motora, puni Norton odnosno rezanje svih metričkih i colnih navoja bez mjenjanja zupčanika, rezanje diametričkih i modularnih navoja, poprečni posmak...i da sve prolazi kroz sobna vrata otvora 800 mm.

Za bazu smo uzeli standardni Kineski CM6251 / CD6241 za kojeg je napravljen prihvat za manji motor, električni ormar za frekventni pretvarač i kočioni otpornik i još poneke sitnice.

Evo nekoliko slika stroja iz proizvodnje:
Prva slika odmah nakon useljenja koje je trajalo do 01:00 h u noći:Te slike nakon malo čišćenja:Nekoliko slika nakog ugradnje digitalnog očitanja na konjić:Jedna slika "iznutra"Nakon kratkog korištenja odlučio sam ipak stroj nadograditi frekventim motorom Rade Končar 5.5 kW i frekventnim pretvaračem Mitsubishi 11 kW te usput ugradio digitalno očitanje konjića. Uz navedeno ugradio sam temperaturno upravljanje ventilatora motora da ne radi konstantno na punoj snazi (zbog velike buke), pregled potrošnje, kočioni otpornik velike snage, DC reaktor, DC injekcijsku kočnicu... 

Projekti

 

Ovdje se nalazi većina projekata vlastite izrade.

Također ćete naći i ogroman pregled unutrašnjosti komercijalnih uređaja.

Naime iz komercijalnih uređaja se puno može naučiti, a to znanje je vrlo korisno pri izradi vlastitih sklopova i uređaja.

Projekti su kronološki složeni, a stariji projekti su loše tehnički dokumentirani i ponekad bez slika (iz razloga što poneki datiraju u 1998 g.)