---------------------------

HackLordSniper 

Reverse engineering...                   

Hakko FX888

S obzirom da sam se potpuno razočarao Wellerom nakon kupovine nove WX2 stanice koja je stigla neispravna. Nakon reklamacije Weller se službeno očitovao da lemilice imaju grešku u elektronici zasad nepoznatu i da sve lemilice povlače s tržišta. Nekoliko mjeseci kasnije su ponovo istu izbacili na tržište, ali problemi su se opet pojavili.

Weller je prošlost, Hakko je budućnost i to sve više diljem svijeta i pogotovo u industrijskim okruženjima. S obzirom da je Hakko 936 stanica uživala ogromnu reputaciju godinama, kopirali su je u svakoj drugoj prosječnoj Kineskoj garaži Hakko je odlučio istu zamijeniti novim modelom.

Dizajn fokusiran na moderan alat, jednostavan i kvalitetan je u potpunosti ispravan i pozdravljem diljem svijeta. Iako neobičnog izgleda ova lemilica odlično podiže atmosferu između monotonih bolnički bijelih instrumenta.

No nastao je problem, naravno problem uvijek nastaje :). Lemilica se radi u različitim zemljama Taiwanu i Maleziji, Taiwan radi 220 V modele, Malezija 110 V modele. I čudom 220 V model je rijedak i prosječno 3-7 puta skuplji od 110 V?

Odlučio sam riskirati i kupiti 110 V model te ga preraditi s obzirom da se radi o poprilično jednostavnoj tehnologiji. Nakon otvaranja uređaja i ponešto mjerenja zaključujem da lemilica koristi trafo 28 VOC te napon padne na stabilnih 26 VAC pod opterećenjem. Malo neobičan napon ( s obzirom da imam podosta standardnih 24 VAC transformatora), ali uspijem pronaći trafo identičnih specifikacija u odbačenom Vivax pojačalu.

S obzirom da novi trafo nije imao rupe za montažu učvršćen je termalnim epoksidom. Nakon testiranja lemilica je ostala unutar specifikacija i nije bila potrebna kalibracija (koja se lako izvede). 

Projekti

 

Ovdje se nalazi većina projekata vlastite izrade.

Također ćete naći i ogroman pregled unutrašnjosti komercijalnih uređaja.

Naime iz komercijalnih uređaja se puno može naučiti, a to znanje je vrlo korisno pri izradi vlastitih sklopova i uređaja.

Projekti su kronološki složeni, a stariji projekti su loše tehnički dokumentirani i ponekad bez slika (iz razloga što poneki datiraju u 1998 g.)